Wedstrijd Verslagen:

2018

Roekoepóle race, 18 + 19 okt. 2018

2 wedstrijden op zaterdag en 1 op zondag. De omstandigheden zijn opnieuw geweldig. voldoende wind en opnieuw zon. Deze wedstrijd wordt gezeild op het Sneekermeer, de Zoute Poel en de op de Goïngarijpster Poel. Heel veel ruimte dus en veel mogelijkheden vooreen mooie strijd.
Arend Wisse is nu niet mee maar is adviseur op Joure, dat ook meezeilt en dus eigenlijk één van onze concurrenten. We hebben opnieuw een paar opstappers mee.
Bij de eerste wedstrijd hebben we een goede start en komen als eerste bij de bovenboei. Het gaat super en gedurende de wedstrijd bouwen we onze voorsprong gaandeweg uit en komen met grote voorprong als 1e over de finish.

De 2e wedstrijd is bijna een copie van de eerste, zij het dat onze voorsprong minder groot wordt en het zo nu en dan nog wel wat spannend is. gelukkig kunnen we onze kleine voorsprong vasthouden en zijn dus opnieuw eerste.

Op zondag zeilen we de 3e wedstrijd. Het is nog steeds prachtig weer, maar het waait een stuk harder. Dit speelt ons flink parten, want er zijn een paar skûtsjes die hierdoor beter zeilen dan met minder wind, terwijl het met ons juist wat minder gaat.
Uit de start komen we als 3e om de eerste boei en het grootste deel van de wedstrijd blijft dat zo. In het laatste deel van de wedstrijd haalt de wind steeds meer en we zakken daardoor nog een plekje zodat we als 4e over de finish gaan.
Toch is deze 4e plek, samen met de twee 1e plekken van gisteren voldoende om ons kampioen Roekoe Pole race 2018 te mogen noemen.
Opnieuw dus de hoofdprijs voor onze debuterende schipper.

                  

                                   

                                                                                                    Foto's gemaakt door Thom Coehoorn, Skydrone Sloten en Marten de Boer

Slotwedstrijd Heeg, 11 okt. 2018

Onze nieuwe schipper vandaag aan het helmhout en Arend Wisse als adviseur er naast. De bemanning is aangevuld met een paar opstappers.
We zeilen 2 wedstrijden vandaag. De omstandigheden zijn fantastisch, een mooie zeilwind, veel zon en warm.
De skûtsjes die bij eerste 8 zijn in de ochtend wedstrijd zeilen in de middagwedstrijd in de "goldfleet" en nr.9 en lager gaan naar de "silverfleet".
We hebben een goede start en even lijkt het er op dat we als eerste de boei halen. Helaas krijgen we niet de goede wind in de stuurboordslag, terwijl de skûtsjes die over bakboord zeilen dat wel hebben. We moeten als nr. 4 aansluiten en zijn de hele wedstrijd op jacht naar meer. Helaas lukt dat niet, zodat we ook als 4e over de finish gaan. We zeilen in ieder geval s'middags in de goldfleet.
In de 2e wedstrijd zijn we goed weg en nemen meteen de koppositie in. Dit kunnen we, ondanks flink wat strijd met de Jonge Jasper, tot aan de finish vasthouden. Met deze 1e plek zijn we tevens over all winnaar van dit weekend. Een droomdebuut voor onze nieuwe schipper dus.

                                

                                                                                                                            Foto's gemaakt door Tom Coehoorn

IFKS:

Dag 8 Lemmer 2e dag.


De dag van de finale. We kunnen nog 2e worden in het eindklassement, maar we zijn afhankelijk van anderen en moeten zelf super goed zeilen.
Het waait opnieuw hard, maar wel iets minder hard dan gisteren. Dit is niet ons favoriete weer dus maar er kan gezeild worden.
We doen 2 riffen in het zeil en 1 in de fok. Het sturen voelt goed en we kunnen ook de harde wind goed aan.
De start is opnieuw heel goed, we zitten in het midden en zijn vrij van andere schepen. Bij de eerste boei liggen we op de 4e plek. Niet slecht met dit weer.
Helaas neemt de wind iets af en hebben we eigenlijk te weinig zeil. Uitreven is te link in verband met de kans op buien, dus we moeten accepteren dat we langzaam naar achteren zakken. Op een gegeven moment liggen we op de 11e plek. Onze kansen om nog bij de eerste drie in het klassement te eindigen zijn naar het nulpunt gezakt.
Waar we normaal gesproken bang voor zijn, maar nu blij, in het laatste kruisrak komt een bui en de wind haalt aan tot windkracht 6 á 7. Omdat we hierop waren voorbereid houden we de zaak goed onder controle en halen we weer 4 schepen in. Veel skûtsjes hebben problemen met deze wind en er ontstaat zelfs schade op 1 skûtsje.
De wedstrijdleiding besluit snel om de finish er in te leggen en we gaan daardoor als 7e over de finish.
Dit resulteert in een 5e plek in het eindklassement. Niet slecht, maar er telt uiteindelijk maar 1 plek en die hebben we niet gehaald.

                                   

                                                                                                                    Beide foto's zijn gemaakt door Tom Coehoorn.

Dag 7 Lemmer 1e dag.

De windverwachting voor vandaag is 4 Bf met uitschieters naar 5. De werkelijkheid is dat er een 6 Bf waait met uitschieters naar 7. Te hard om te kunnen wedstrijdzeilen. De wedstrijdleiding besluit zo lang mogelijk uit te stellen, maar na lang wachten wordt rond kwart voor 5 besloten om niet meer te zeilen.
We hebben vandaag sponsordag en de aanwezige sponsors hebben dus helaas geen wedstrijd gezien. Desondanks was het een gezellige dag.
Ook op de laatste dag morgen wordt harde wind verwacht. We willen eigelijk nog wel zeilen om nog een paar plekjes te stijgen in het klassement maar we moeten het afwachten.

Dag 6. Tjeukemeer

Het waait stevig en bij het inzeilen besluiten we om een rif in het grootzeil te doen. Na nog wat aanpassingen gaan we naar de start. We starten bij "de pin" en gaan precies op het schot weg. Een perfecte start. Het loopt goed en we gaan voorspoedig op de hoge boei aan. Naast ons zeilt de EA net iets sneller dan ons.
Omdat er bakboord schepen aan komen besluit de EA om te draaien. Wij worden daarbij niet aangeroepen en reageren daardoor te laat waardoor een aanvaring volgt en de schipper van de EA overboord valt. Na een strafrondje zeilen we nog even door, maar besluiten even later toch de wedstrijd te verlaten en het boetekleed aan te trekken.
Achteraf hadden we wellicht kunnen protesteren tegen de EA vanwege het draaien in ons aanvaringsgebied. Hij had ook achter het bakboordschip kunnen (moeten) sturen. Helaas, gedane zakenzijn niet meer om te keren en we hebben 17 punten gekregen waardoor we op de 4e plek in het klassement staan.
Het blijkt ook nog wij de schuld krijgen dat Geale Tadema te laat is gedraaid waardoor hij een protest van Sikke Heerschop kreeg. Op de 2e foto hieronder is duidelijk te zien dat wij dit onzin is. Hij had dus 17 strafpunten moeten hebben.

                              
Fotograaf onbekend,                                                                                                Foto van Omrop Fryslán

Dag 5, Tjeukemeer (inhaalwedstrijd).

Er wordt meer wind voorspeld dan gisteren en daarom doen we de "licht weer" fok er niet voor.
De eerste start is algeheel vals, zodat we opnieuw moeten. De 2e start is wel goed, maar we komen niet goed los. het is net of de rem er op zit.
Na 1 rondje en 13e bij de boei besluiten we van fok te wisselen.
Dit pakt goed uit en het schip loopt weer, maar we moeten helaas van ver komen. Toch halen we een aantal schepen in.
Tot onze grote verrassing wordt na ruim een uur zeilen de finish er al in gelegd. Leuk voor de voorste schepen, maar waardeloos voor ons.
We gaan als 8e over de finish, maar vlak achter de nummers 6 en 7.
Een iets mindere uitslag dus voor ons helaas.
Morgen opnieuw op het Tjeukemeer en er wordt meer wind voorspeld. We zullen zien.

                                 

Foto's gemaakt door Thom Coehoorn en Jaap Cuperus.

Dag 4, Sloten.

Opnieuw eerste!!!  Het kan niet op. Een super start en een super lopend schip zorgt er voor dat we ook op het Slotermeer de overwinning mee naar huis kunnen nemen.
Een erg schifterige en in kracht variërende wind zorgt er voor dat we gedurende de hele wedstrijd geconcentreerd moeten blijven. Onze voorsprong bedraagt halverwege de wedstrijd wel 6 minuten maar door wat verdedigende acties slinkt weer dit tot zo'n 4 minuten. Ruim voldoende dus voor de overwinning.
Het gaat super tot nu toe. Morgen weer!

    

                Over de streep!!                            Schipper Arend Wisse steekt het kanon aan!

(Fotografen onbekend)

Dag 3, Heeg.

Yessss, voor de 3e keer op rij winnen we op Heeg. Met een prima start, helemaal vrij en met snelheid over de startlijn. Het schip zeilt als een speer en hoog, zodat we aan het eind van het rak boven alle schepen liggen die met ons over bakboord zijn gestart. Vervolgens over stuurboord naar de hoge boei die we als eerste kunnen ronden.
We hebben al een mooie voorsprong en die bouwen we steeds verder uit tijdens de 1,5 uur durende werdstrijd. Op de finish hebben we een voorsprong van 5 minuten op nr. 2 Makkum. Daarachter eindigt de Jonge Jasper op de 3e plek.
Achter de eerste drie is heel veel strijd en veel aanvaringen met bijbehorende rode vlaggen en schade maar daar krijgen wij niet veel van mee.

     

Dag 2, Stavoren.

Hier kunnen we kort over zijn, het waait nog harder dan gisteren en de wedstrijd wordt afgelast. Op woensdag wordt deze wedstrijd ingehaald.

Dag 1 Hindelopen.

Het waait hard en er zijn grote golven, kortom, het is niet het weer en het water voor ons smalle skûtsje.
Alle schippers zijn gretig om de competitie te starten en het is geen wonder, mede ook door de harde wind, dat we 3x moeten starten voordat het goed is.
Als gevolg van de 2 valse starts hangt bij de 3e start de zwarte vlag op het startschip. Wie nu te vroeg is, is automatisch gediskwalificeerd.
Ook wij zijn voorzichtig weg, zo voorzichtig dat we een halve minuut te laat zijn. Toch zijn we mooi hoog weg maar al gauw blijkt dat we beter aan de lage kant hadden kunnen starten. Bijna alle schepen die daar startten gaan ons op een gegeven moment voor ons langs. Omdat we ook nog eens geen voorrang krijgen van een stuurboord schip komen we als laatste aan bij de 1e boei.
Al redelijk vlot passeren we een paar schepen maar veel strijd kunnen we niet leveren, omdat we genoeg aan ons zelf hebben. De harde wind en de hoge golven zorgen er voor dat we onvoldoende snelheid hebben en soms worden we gewoon een meter weggezet door de golven. Overleven is het en wanneer we na ruim een uur als 12e over de finish gaan zijn we blij dat het is afgelopen. Als gevolg van een diskwalificatie van een voorganger worden we uiteindelijk 11e.
Morgen hopelijk minder wind.

      

Foto's gemaakt door Sietse de Boer en Jaap Cuperus.


10-12 mei 2018, Lemmer Ahoy.

Dag 3
: Meer wind vandaag en prachtig weer. De eerste start is massaal vals en dus moeten we opnieuw. We zoeken de ruimte op bij de pin. Dit is helaas niet de juiste plek om te starten, want de schepen die bij het startschip zijn gestart hebben een hele ruime wind, waardoor ze meteen al een flinke voorsprong hebben.
Bij de eerste boei zitten we nog in de middenmoot maar bij de volgende onderste boei gaan we helemaal de vernieling in waardoor we achter in het veld belanden.
In de volgende ronde pakken we in het voordewindse rak wel 10 schepen, waardoor we uiteindelijk nog als 11e over de finish gaan. Hierdoor worden we 6e in het algemeen klassement. We kunnen tevreden terug kijken op Lemmer Ahoy 2018 omdat het schip goed loopt. De ietwat lagere uitslag is puur te wijten aan windschiftingen.Dag 2:
Een zeer variabele wind, zowel in kracht als richting kenmerkt de wedstrijd van vandaag. Door een indringstart van een ander skûtsje hebben we niet de start die we wilden. Hierdoor gedwongen om met een aantal andere schepen de verkeerde kant op te zeilen (of beter gezegd drijven). Hierdoor bijna achteraan in de vloot. De wind wisselt voortdurend, zodat we soms denken naar voren te zeilen maar ook regelmatig bijna stil liggen.
In de laatste route krijgen we een privevlaag waardoor we nog wat naar voren kunnen zeilen en uiteindelijk als 9e door de finish gaan.

    
Foto gemaakt door Tom Coehoorn en Jaap Cuperus

Dag 1
: De dag begint met regen en in tegenstelling tot de verwachting staat er een mooie zeilwind van een ruime 3 beaufort met uitschieters naar een kleine 4. Schitterende wind dus om te zeilen en nog voor de start houdt het ook nog op met regenen.
Er zijn 25 schepen ingeschreven maar de commissie heeft er een mooie ruime start ingelegd waardoor er voldoende ruimte is.
We starten onderin en zijn goed weg. We liggen iets onder Huzum waar we lang last van hebben. Hierdoor zakken we terug van een 3e naar een 4e plek.
In het voordewindse rak verliezen we nog een plekje en liggen 5e bij de onderste boei.
in het volgende aandewindse rak pakken we weer 2 plekjes terug en dit kunnen we vasthouden, zodat we als 3e finishen.
Uiteraard zijn we hier zeer tevreden mee. Op naar morgen!2017

IFKS:

Dag 7 Lemmer: Vanwege te weinig wind zijn de C, de B en de kleine a al afgelast, maar rond 2 uur gaat het voldoende waaien om met de "grote A's" te kunnen (wedstrijd)zeilen.
We starten bij "de pin" en zijn op tijd en vrij weg. Een superstart, de mooiste van de week.
Bij de vaargeul moeten we "ree" en over stuurboord. Helaas helaas.... We komen een halve scheepslengte te kort om vóór de EA langs te kunnen. We draaien opnieuw richting vaargeul en moeten meteen weer draaien voor de JJ die ruimte voor de wal vraagt. Door al dit draaien liggen we stil en vallen terug naar plek 7.
Bij de bovenboei gaat het opnieuw mis vanwege allemaal bakboordschepen waardoor we moeten wachten met koers te zetten naar de benedenwindse boei. Hierdoor kunnen de achterliggende schepen dichterbij komen of zelfs voorbij. We liggen nu 8e. In het laatste kruisrak doen we een poging om het voorliggende skûtsje in te halen. Dit mislukt en we verliezen hierdoor zelfs nog een plekje, waardoor we uiteindelijk op de 9e plek finishen.
Met slechts 0,9 punt verschil met nr. 3 eindigen we op de 5e plek in de eindklassering. Het einde van een mooie zeilweek met een eindresultaat wat niet slecht is, maar helaas niet wat we hadden gehoopt.

    

Dag 6
Lemmer: Vandaag hebben we sponsordag, Alle sponsors/donateurs die ons met 100 euro of meer steunen zijn uitgenodigd op ons volgschip om vanaf het water de wedstrijd in de Lemster baai te volgen. Het is prachtig weer, dus de sponsors treffen het maar het mag wel een beetje harder waaien.
We zeilen opnieuw een op-en-neer baan. De eerste start is helaas massaal vals, want we zijn goed weg. Bij de 2e start zitten we meer naar de midden van de startlijn. Ook nu zijn we goed weg maar onder andere schepen. We zijn gedwongen over stuurboord achter een aantal bakboord schepen langs te gaan. Bij de daarop volgende bakboord slag halen we een aantal schepen in. We komen als 8e om de bovenboei.
Voor de wind en het daarop volgende aandewindse rak halen we nog een aantal in en liggen op een gegeven moment 4e. Helaas wordt al snel de finish er in gelegd en vlak voor deze finish worden we ingelopen door het Swarte Wief waardoor we als 5e door de finish gaan.
Het klassement is super spannend. We staan op een gedeeld 2e plek, maar er kunnen wel 6 skûtsjes kampioen worden. Morgen de finale!!!

   
Start en finish. Beide foto's zijn gemaakt door Tom Coehoorn

Dag 5
Tjeukemeer: Vandaag een bijzondere route. Omdat de kleine a een inhaalwedstrijd heeft, zijn er 2 wedstrijden op hetzelfde moment. De organisatie heeft voor de grote A bedacht dat we na de hoge boei bakboord uit gaan en vervolgens half wind naar een volgende boei. Daarna hebben we een op-en-neer baan.
We hebben een redelijk goede start en komen als 7e bij de bovenboei. Na een aantal keren op en neer gezeild te hebben zijn we op de 4e plek aangeland. Het skûtsje voor ons (EA) verdedigt goed en we komen er niet voorbij. De 4e plek is het maximaal haalbare vandaag, ook al omdat deze korte route weinig mogelijkheden gaf voor inhalen. In het klassement staan we er goed voor maar we hebben nog 2 dagen te gaan en mogelijk ook nog een inhaal wedstrijd.

   
Foto's met dank aan Skydrone Lemmer.

Dag 4 Sloten:Eindelijk wind. Het waait een 3 á 4 beaufort uit het oosten.
De wedstrijdleiding heeft opnieuw gekozen voor een op en neer baan. We kiezen voor een start bij de lage boei, maar worden opgesloten door andere skûtsjes waardoor we niet op gang komen. Hierdoor raken we meteen al op achterstand en moeten vervogens heel vaak draaien om of vrije wind te krijgen of omdat een ander schip over bakboord ligt. Dit heeft tot gevolg dat we als laatste om de hoge boei komen en dus aan een inhaalrace beginnen. Dat slaagt in eerste instantie nauwelijks. Wel moeten we tot 2x met de rode vlag dreigen vanwege onreglementaire overtredingingen jegens ons maar echt inhalen doen we pas in de 2 laatste ronden omdat we dan kunnen kiezen voor een andere slag.
Vlak voor de finish passeren we nog eens twee skûtsjes en worden als 8e afgeschoten. Een waardeloze start hebben we gecompenseerd met een geweldige strijd en ook daar kun je van genieten.
Over het klassement valt nog weinig te zeggen omdat we nog maar 3 wedstrijden hebben gezeild en dus nog geen aftrek hebben. Belangrijk is dat het schip goed loopt.
 
Dag 3 Heeg: Heel weinig wind en daardoor uitstel en wachten, wachten en opnieuw wachten.
Pas rond 4 uur durft de wedstrijdleiding het aan om te starten hoewel er heel weinig wind staat en niet over het hele meer gelijk.
We starten in het midden en zijn goed en op tijd weg. Sommige skûtsjes komen nauwelijks weg en het al snel duidelijk dat er van een eerlijke wedstrijd geen sprake is. De wedstrijdleiding besluit dan ook terecht de wedstrijd te stoppen. Vervolgens dus opnieuw wachten.
Na lang wachten is er dan toch eindelijk wind en wordt er opnieuw gestart. Er ligt een op en neer route in met een zgn. spreader voorbij de bovenboei.
We starten wat meer aan de onderkant en komen opnieuw goed weg. Nadat we zijn gedraaid en in een stuurboordslag komen, maken we een gat met de schepen achter ons. Het gaat super, we gaan hard en hoog en komen als eerste bij de bovenboei.
Het gat met nummer 2 is nog niet heel groot en voor de wind worden we wat afgedekt, waardoor onze voorsprong snel kleiner wordt. Gelukkig zijn we bij de onderste boei nog steeds eerste en gaan met een kleine voorsprong opnieuw op weg naar de bovenboei. Nu kunnen we onze voorsprong uitbouwen en uiteindelijk hebben we bij de finish een voorsprong van enkele minuten op nr. 2. Super dus, eerste!!!!

   

Dag 2. Stavoren: In tegenstelling tot zaterdag is er nu helemaal geen wind. De C, B en kleine a zijn al afgelast en bij ons hangt de uitstelvlag op het startschip.
Het zal tot ongeveer 10 voor 4 duren voordat we kunnen starten. Het waait nog steeds niet hard, maar genoeg om te kunnen zeilen.
De start ligt er zo duidelijk bakboord in dat alle schepen aan de hoge kant willen starten. Wij kiezen daarom voor de ruimte en starten bij de lage boei. We zijn op tijd en vlot weg en het lijkt er in eerste instantie op dat we een goede keus hebben gemaakt. Helaas blijkt dit schijn.
Nadat we overstag zijn gegaan, en daardoor over stuurboord liggen, moeten we achter een aantal bakboord schepen langs. Uiteindelijk komen we bij de bovenste boei helemaal in de gribus en ronden deze boei als laatste. Gelukkig kunnen we tijdens de volgende rakken tot de finish nog 5 skutsjes inhalen en eindigen we op de 11e plaats. Konklusie: Een moeilijke wedstrijd en de schade hebben we kunnen beperken.


                                                             

                                                Hoi Heities!                                          Foto Tom Coehoorn
 
Dag 1.
Hindelopen: We kunnen hierover kort zijn: Het waaide te hard en de wedstrijd is afgelast.


25-27 mei 2017:

Lemmer Ahoy 2017.

Lemmer Ahoy 2017. 3 dagen wedstrijdzelen bij Lemmer. Het weer is geweldig, warm en veel zon, alleen de wind is twijfelachtig, vooral voor donderdag en vrijdag wordt heel weinig wind voorspeld. We zullen zien.

1e dag: Er is inderdaad weinig wind en de wind die er is komt van alle kanten. Voor de wedstrijd commissie onmogelijk een wedstrijd te organiseren.
Dat betekent uitstel en wachten, wachten en nog eens wachten. De zon schijnt en de temperatuur is lekker, zodat je zou zeggen dat het goed vertoeven is op het water. Helaas, er zijn miljoenen muggen die het wachten onaangenaam maken. Niet dat ze steken, maar het kriebelt overal.
Na een paar uren wachten lijkt het dat de wind wat constanter wordt en zowaar, er wordt gestart. Vlak na de start gaat het toch weer mis. Sommige skûtsjes varen aan de wind naar de hoge boei en anderen vóór de wind. De commissie besluit de wedstrijd af te breken en we gaan opnieuw wachten en ook de muggen zijn er weer.
Na opnieuw meer dan een uur wachten besluit de commissie dat er vandaag definitief geen wedstrijd wordt gevaren.

2e dag: Er staat meer wind en er kan normaal en op tijd worden gestart. Er worden 2 wedstrijden gezeild waarbij we 7e en 5e worden. beide wedstrijden worden gekenmerkt door een voortdurend schiftende en in kracht variërende wind. Dit bepaalt ook de uitslag. Het schip heeft blijkbaar ook last van deze variaties en doet hieraan mee. Soms is het goed en soms niet.

3e dag: Het waait hard en we doen een rif in het zeil. De 1e wedstrijd wordt bij de hoge boei verknoeid door andere schepen die menen meer rechten te hebben dan ons en we worden handmatig achteruit geduwd. Dit betekent achteraan sluiten. We halen nog een paar in, maar het is een verloren wedstrijd met 24 punten. Bij de 2e wedstrijd hebben we een hele slechte start. We kunnen ons nog wel wat naar voren knokken, maar met een 16e plek mogen we niet tevreden zijn.

In het klassement zijn we 8e geworden. Gelijk aan vorig jaar dus.

   

22+23 april 2017

Na 7 jaar is het inmiddels traditie dat in april de start van het zeilseizoen plaatsvindt op de Langweerder Wielen. Er hebben zich ruim 40 skûtsjes aangemeld en op basis van loting worden de schepen ingedeeld in 2 groepen.
Op zaterdag worden 2 wedstrijden gezeild en op zondag wordt op basis van het resultaat van de beide zaterdag wedstrijden de finale gezeild.

Het waait hard en er wordt besloten te zeilen met 2 riffen in het zeil en 1 in de fok. Het wedstrijdwater is wat beperkt door de baggerwerkzaamheden, waardoor het deels ondiep is en deels onbegaanbaar door stalen buizen onder water.
De start van de 1e wedstrijd is goed en we liggen al snel op de 1e plek. Door een foutje bij het ronden van een boei krijgen we protest en na een strafrondje liggen we 5e. Toch zien we kans om alles weer in de halen en komen weer op de 1e plek. De voorsprong kunnen we uitbouwen en bij de finish liggen we een flink eind voor op nr. 2.

Bij de 2e wedstrijd hebben we een matige start, maar desondanks komen we als 5e bij de eerste boei.
De wind haalt aan en zo nu en dan is het meer overleven dan wedstrijdzeilen.
We zien geen kans om de voorliggers in te halen, er wordt goed verdedigd en een achterliggend schip geeft ons geen voorsprong, waardoor we moeten draaien op een plek waar we dat niet willen.
We gaan als 5e over de finish, maar doordat een voorliggend schip de finishboei raakt wordt deze gediskwalificeerd, zodat we 4e worden.

Ook bij de finale op zondag hebben we een matige start. We halen een aantal schepen in en komen op de 3e plek. Het skûtsje voor ons verdedigt zijn 2e plek goed, zodat we wel voortdurend met hen strijden, maar geen kans zien ze in te halen. De 3e plek is dus het maximaal haalbare deze middag en daarmee zijn we over alle 3 wedstrijden ook 3e geworden. Een prima resultaat, waarmee we super tevreden zijn.


15 + 16 oktober 2016, Roekoepolle race 2016.

2 wedstrijden op zaterdag en 1 op zondag. In deze tijd is het altijd afwachten wat het weer doet, maar de verwachtingen zijn niet slecht. Deze wedstrijden worden altijd op het Sneekermeer en de omringende poelen gezeild. Dit maakt de wedstrijden een stuk leuker dan domweg een aantal keren een driehoekje zeilen. Toeschouwers kunnen het echter alleen met een boot volgen.

De 1e wedstrijd begint zoals we wel vaker (te vaak) hebben gehad dit jaar. We dreigen een indringstart te veroorzaken, maar gaan op tijd terug. Als een van de laatsten over de start, maar wel op de beste plek, zodat we meteen al een aantal skûtsjes voorbij gaan. Bij de eerste boei liggen we 11e.
Het schip loopt geweldig, zodat we als snel weer een paar inhalen. Dit gaat zo de hele wedstrijd door en de kopgroep komt steeds dichter bij. We strijden nog even om de 3e plek maar gaan uiteindelijk als 4e over de finish. Eerste worden is leuk, maar zo veel skûtsjes inhalen is ook leuk.

De start van de 2e wedstrijd kan niet beter. Keurig op het juiste moment bij de start als hoogste weg. Hierdoor komen we als 1e bij de bovenboei aan. Vóór de wind lopen we weg van de rest van de vloot en bouwen we een flinke voorsprong op. Door de aanhalende wind kan Lemmer, die 2e ligt, wel wat dichter bij komen maar we blijven nog een flink stuk voor en gaan dus als 1e over de finish.

De 3e wedstrijd lijkt op de eerste. Van achter uit (bijna) alles inhalen. Deze keer worden we 2e, wat natuurlijk helemaal super is. Vooral ook omdat we hiermee weekend kampioen zijn geworden. Over 3 wedstrijden hebben we 7 punten, gelijk aan Grou. Door onze 2e plek vandaag worden wij echter als winnaar uitgeroepen over de drie wedstrijden. Onze 2e hoofdprijs van dit seizoen.

   
Bovenstaande foto's met dank aan klikenco.nl


IFKS 2016:

20 augustus, Lemmer 2:
Een stevige bries waait over de Lemster baai en alle skûtsjes gaan gereefd het water op. De één wat meer dan de ander. Vóór de start van de B-klasse  
's ochtends is een skûtsje omgeslagen en niemand voelt er voor dit te hehalen met zijn eigen schip.
We starten bij de pin, maar helaas ligt de Jonge Jasper boven ons. Zij zijn iets eerder weg dan wij en ze kunnen heel hoog aan de wind. Hierdoor komen we onder hun zeilen te liggen, waardoor we al snel terrein verliezen. Pas bij de polderdijk kunnen we vrij zeilen en komen we op snelheid. Inmiddels hebben we al flink verloren, waardoor we als 12e de eerste boei ronden. Het schip loopt wel snel, zodat we in de 2 halfwindse rakken weer knap aansluiting vinden.
In het daarop volgend kruisrak maken we een hele mooie slag. Helaas komen we over stuurboord op de boei af en moeten voorrang geven aan de over bakboord zeilende skûtsjes. Om een aanvaring te voorkomen draaien we vóór de boei weg en moeten achter aansluiten om de boei alsnog te ronden.
We slagen er nog in om 4 skûtsjes opnieuw in de halen, maar meer zit er ook deze keer niet in dan een 12e plek. Hierdoor zakken we naar de 10e plek in het eindklassement. Uitermate teleurstellend dus. Konden we vorig jaar nog het nieuwe grootzeil de schuld geven, dit jaar ligt het hoofdzakelijk aan ons zelf.
Voor volgend jaar moeten we nadenken hoe we het starten kunnen verbeteren en ook taktisch moet het beter.

 
   

19 augustus, Lemmer 1:
De eerste dag op Lemmer is onze sponsordag en natuurlijk willen wij ons kunnen laten zien aan de mensen die het mogelijk maken dat we mee kunnen doen in de grote A van de IFKS. Het is stralend weer en het waait een krachtje 3. Een super dag dus om op en aan het water te zijn.
We starten matig, een lange bakboordslag en dan over stuurboord naar de bovenboei. We ronden deze als 10e, niet goed dus, maar we hebben wel het gevoel dat er meer in zit. Dat slaagt ook, maar de wind is erg wisselend, waardoor we soms wat winnen en een volgende ronde weer verliezen.
Wanneer de finish er in ligt, liggen we 7e maar we hebben ook 5e gelegen. Vlak voor de finish worden we afgedekt door Eastermar, die voor ons ligt, en deze positie verdedigt en waar we zo veel last van hebben, dat de Raerder Roek ons ook nog inhaalt. Het wordt daardoor een 8e plek. Opnieuw een matige uitslag voor ons dus en we dalen in het tussenklassement naar een gedeelde 7e plek. Morgen de laatste wedstrijd.

Hieronder een impressie van de sponsordag aan boord van de "AHOY".
 

 

                                                                                                                                 Intervieuw met Omrop Fryslán vóór de wedstrijd.
                                                                                                                                 Klik hier om te beluisteren (vanaf 38.50)

Onderstaande foto's zijn gemaakt door Wiep Wierda, waarvoor dank!
   

18 augustus, Tjeukemeer:
Weinig wind op het moment dat er gestart moet worden en dus, uitstel. Dit uitstel duurt anderhalf uur, zodat pas rond 4 uur wordt gestart. We starten bij de pin en zijn precies op het startschot weg. het schip schiet vooruit en binnen de kortste tijd liggen we zodanig dat we over stuurboord vóór alles langs kunnen.
Het lijkt super, totdat er iemand naar het startschip kijkt en ziet dat we te vroeg zijn gestart. Weg uforie en weg ambitie om in de top te komen. We moeten terug en proberen om opnieuw aansluiting te krijgen bij de vloot. De achterstand is helaas te groot en omdat we ook nog met windstilte krijgen te maken lukt het al helemaal niet. We gaan dus als laatste over de finish. Een verloren dag derhalve. Het enige positieve is dat we nog steeds op de 6e plek in het tussenklassement staan. Nog 2 wedstrijden en het is al weer gebeurd.

17 augustus, Slotermeer:
Het waait stevig, opnieuw harder dan Windguru aangeeft. We hebben liever ietsje minder, maar we zullen het er mee moeten doen.
We zullen wat aan onze manier van starten moeten doen, want onze start is opnieuw niet goed. Bij de eerste boei liggen we 10e en we weten helaas uit ervaring dat het moeilijk is om daar vandaan naar voren te komen. Schepen die we normaal goed aan kunnen liggen nu in de weg en inhalen is wat anders dan voorbij varen. Toch lukt het ons in de loop van de wedstrijd om naar de 8e plek te klimmen. Het lijkt er op dat dit vandaag het maximaal haalbare is. In het laatste kruisrak naar de finish gebeurt dan toch waar we op hopen. De wind is iets gaan liggen en het schip zeilt daardoor beter. Bovendien krijgen we de wind beter dan de rest zodat we toch noch 2 schepen kunnen inhalen. We finishen dus op de 6e plek en de schade blijft daardoor beperkt.
In het voorlopig klassement zijn we eveneens 6e.

16 augustus, Heegermeer:
De windverwachting voor vandaag is ongeveer 6 knopen. Dat betekent hooguit een krachtje 2. De werkelijkheid is dat de windkracht varieert tussen 2 en 4, dus gemiddeld kracht 3. Dit is onze wind en bij het inzeilen voor de wedstrijd merken we het al, we gaan snel en hoog.
De eerste start, is massaal vals. Gelukkig maar want wij waren ook te vroeg. Bij de 2e start zijn we goed weg over bakboord richting vaargeul. Daar aangekomen worden we aangeroepen door de KL dat ze ruimte voor de wal willen. Wij draaien, maar zij niet. Vervolgens weer draaien en pas draaien bij de vaargeul. We zijn nu het hoogste schip en gaan richting bovenboei. Die ronden we als 4e.
Voor de wind halen we nog 1 schip in en gaan als 3e om de bakboordzijde van de gateboei. In het daarop volgend kruisrak komen we al dicht bij nummer 2 maar in het daarop volgend voordewindse rak pakken we de 2e plek.
Opnieuw kiezen we de bakboord boei van de gate. Nummer 1 pakt de stuurboord boei. Op afstand zien we dat zij bij de vaargeul de vernieling in gaan door gebrek aan wind. Bij ons gaat het super, we blijven wind houden en we komen dan ook met een flinke voorsprong bij de bovenboei.
In de 3e en laatste ronde wordt de voorsprong alleen maar groter, waardoor we bij de finish ongeveer 3 minuten voor liggen op nummer 2.
Feest aan boord en bij al onze volgers dus. Dit smaakt beter dan de 9e plek van gister.

 

 
Eigen foto's en door Wiep Wierda, waarvoor dank!

15 augustus, Stavoren:

De uitslag van gisteren is inmiddels gecorrigeerd. Eastermar is nu vóór ons en Brundel achter ons gefinished. Dit lijkt beter.
We hadden ons veel voorgesteld van de wedstrijd bij Stavoren. Vanochtend nog even wezen zeilen en de puntjes op de i gezet. Het gevoel is dat het schip snel en hoog zeilt. 
Helaas moeten we aan het eind van de middag vaststellen dat we een teleurstellende race hebben gezeild. Belangrijkste oorzaak is een waardeloze start,
waarbij we vrijwel stil liggen en niet weg kunnen komen. Dit kost zo veel tijd, dat het grootste deel van de vloot over stuurboord vóór ons langs kan zeilen richting eerste boei. We ronden deze boei als 12e. Doordat het stevig waait verschilt de snelheid van de skûtsjes niet zo veel, zodat inhalen niet zo eenvoudig is. Uiteraard proberen we het wel, maar dat lukt slechts ten dele. In het laatste rak naar de finish strijden we nog met de Eelkje om de 8e plek maar dat lukt niet meer. Het wordt dus een teleurstellende 9e plek.

 
Foto's gemaakt door Wiep Wierda, waarvoor onze hartelijke dank! De eerste foto illustreert de wedstrijd van vandaag.

13 augustus, Hindelopen:
We leven er een heel jaar naar toe, want dit is de week waar we het voor doen. Na veel oefenen en trimmen hebben we met elkaar het gevoel dat we er klaar voor zijn. Beter  dan vorig jaar is het gevoel en in ieder geval zijn we alrounder geworden v.w.b. de wind.
Geen adviseur meer zoals vorig jaar, maar, net als de jaren daarvoor, doen Hans en Arend Wisse het weer samen terwijl Hans daarnaast ook "gewoon" schoteman is. We zullen zien hoe het gaat.

Zoals bekend is op het IJsselmeer bij Hindelopen de eerste wedstrijd. Een heel eind varen maar mooi wedstrijd water met veel ruimte.
Er is een Gate baan uitgelegd. Het waait stevig en alle skûtsjes hebben gereefd.
We starten bovenin
en komen mooi vrij weg. Na een kruisrak blijkt dat onderin starten beter was, maar daar was het wel erg druk. We komen als 6e bij de bovenboei. Voor de wind halen we een paar schepen in en na het volgende kruisrak liggen we 4e. Een route later liggen we echter weer 6e. Zo gaat het gedurende de wedstrijd op en neer, maar in de buurt van de eerste drie komen lukt niet.
Na ongeveer 1,5 uur zeilen ligt de finish er in. Bij die finish ontstaat chaos en verwarring. Er liggen een paar walboeitjes erg dicht bij de finish zonder dat wij dat in de gaten hadden. Het gevolg: Protest van Tony Brundel en veel frustatie bij ons
aan boord. Wij laten de zeilen flapperen om Tony de ruimte te geven voor ons te finishen. Hierdoor verliezen we een paar plaatsen. Het protest wordt ingetrokken maar Tony haalt de finish niet en drijft tegen de finishboei. Wij finishen als 8e. Tot onze verbazing staat in de uitslag echter dat Tony vóór ons is gefinished. Onze eerste wedstrijd is dus niet echt goed, maar aan de andere kant ook niet heel slecht, vorig jaar waren we hier laatste.
Belangrijkste konklusie is echter wel dat het schip "loopt".

     

 
Foto's gemaakt door Thomasvaer, Jaap Cuperus en Robin de Jong. Allen hartelijk dank!Slag Fan Heeg, 4 + 5 juni 2016.

Het zeil is naar de zeilmaker geweest, dus we zijn benieuwd of het nu beter is dan met Lemmer Ahoy. We hebben er 1x mee gezeild, maar toen waaide het zo hard dat je er niets van kon zeggen. Het is dus een gok hoe het aan de mast gestropt moet worden.
De bedoeling is dat er zowel op zaterdag als op zondag 3 wedstrijden worden gezeild.
De eerste start op zaterdag is uit het boekje en aan de wind loopt het redelijk goed. We komen dan ook als eerste bij de boei en via een halfwinds rakje komen we in het voordewinds rak. Hier blijkt dat de gok met het zeil toch niet goed uitpakt. We hebben te weinig snelheid en verliezen een plekje.
Gaandeweg de wedstrijd verliezen we meer en op de finish zijn we naar de 4e plek afgezakt. Niet tevreden dus.
In de pauze vóór de 2e wedstrijd opnieuw stroppen en dan maar weer zien.
De 2e start is wel goed, maar bij de eerste boei zijn er toch een stuk of 6 skûtsjes vóór ons. Het loopt beter dan vanochtend en we slagen er in om een paar in te halen. We finishen als 5e, minder goed, maar het gevoel is beter.
De 3e start is waardeloos. Bijna als laatste weg, maar bij de eerste boei liggen we al 7e. Na een superslag vóór de wind liggen we 3e en zo finishen we ook. We staan nu 2e in het voorlopig tussenklassement.
Zondag, 1e start: De start is goed en we zijn als 2e achter de Jonge Jasper bij de eerste boei. Wat we ook doen, we blijven op die plek hangen en gaan dus als 2e over de finish.
De 2e start is slecht maar we zijn opnieuw 7e bij de eerste boei. Na een super inhaalrace hebben we alleen nog de Jonge Jasper voor ons. Die kunnen we echter niet meer inhalen, maar na de finish horen we dat deze te vroeg is gestart. Dat betekent dat we als 1e zijn gefinisht. Hiermee maken we een mooie klapper in het klassement.
De 3e start is niet goed.en het lukt ons niet om naar voren te zeilen. We blijven wat in de middenmoot hangen en finishen als 7e, onze slechtste wedstrijd, die we gelukkig kunnen aftrekken. Er blijft een mooi rijtje over, een 1, 2, 3, 4 en een 5. We komen daarmee op 15 punten en dat blijkt voldoende voor de overwinning. Super dus, terwijl we nog steeds niet 100% tevreden zijn. Het kan nog beter.


            
                                                                                                                                                                             Eigen foto
      
Foto's met dank aan Tom Coehoorn. 
Lemmer Ahoy 5 - 7 mei 2016.

Dag 1:
Een stralende zon en een windkrachtje 3. Voor ons ideale omstandigheden, omdat we met harde wind niet sterk zijn. Bij de 1e start komen we perfect weg en als 4e bij de bovenste boei. Het kost veel moeite om 2 skûtsjes in te halen, waardoor de koploper JJ kan uitlopen. Eenmaal in de achtervolging is de achterstand te groot, waardoor we als 2e eindigen.
Bij de 2e start komen we niet goed weg. De wind is aangehaald en we lopen daardoor niet echt goed meer. Met een 9e plek op de finish mogen we uiteindelijk niet eens ontevreden zijn.
Dag 2: Nog meer wind dan gistermiddag en dus niet positief voor ons. Daarnaast komen we beide keren niet goed uit de start. Dit heeft ook te maken met dat het niet loopt. Beide wedstrijden zijn gelijk en we eindigen op een 14e en 15e plek vandaag. De 3e wedstrijd besluiten we om niet mee te zeilen.
Dag 3: Veel minder wind en dus gunstig voor ons. We hebben een hele mooie start en zijn vlak achter Sneek bij de bovenste boei. De hele wedstrijd zitten we achter elkaar aan en hebben een flink gat t.o.v. nummer 3 (Grou). Bij de finish maken we echter een fout. We verdedigen niet en Grou krijgt een zodanig gunstige wind op naar de finish dat ze net voor ons over de lijn gaan. Achteraf krijgen we te horen dat Grou te vroeg is gestart, zodat we alsnog 2e zijn.
Bij de 2e start vandaag en laatste van het weekend waait het weer harder. We komen redlijk uit de start maar we treffen het niet met de vlagerige en schiftende wind en komen achterin het wedstrijdveld terecht. Door de slagen goed te kiezen en een beetje geluk halen we toch nog een flink aantal schepen in zodat we op de 8e plek finishen. Na het opmaken van het klassement blijkt dat we als 8e zijn geëindigd. Toch nog niet eens zo slecht.

   

      
Foto's met dank aan Wiep Wierda en Tom Coehoorn.

Langweer 16 + 17 april 2016:

De inmiddels traditionele opening van het skûtsje zeil seizoen.

Op zaterdag waait het hard en na een uurtje uitstel wordt door de kommissie besloten alle wedstrijden voor zaterdag af te gelasten. Op zondag wordt nu 1 wedstrijd gezeild om te klasseren voor de gold- of de silverfleet. s'Middags worden dan de kleine en de grote finale gezeild.
We komen goed uit de start en pakken meteen de leiding. Het Langweerder skûtsje zit ons op de hielen en tijdens de wedstrijd zijn we voortdurend aan het stuivertje wisselen. Wij zijn voor- en halfwinds wat sneller en zij zijn aan de wind wat sterker. Hierdoor worden we in het laatste rak naar de finish voorbij gevaren en eindigen we op de 2e plek.

s'Middags in de goldfleet komen we niet goed uit de start. In het kleine wedstrijdveld is weinig ruimte om in te halen en we moeten voortdurend draaien om bakboord schepen voorrang te geven. Ook de wisselende wind en het weerbarstige grootzeil speelt ons parten.
Na anderhalf uur zeilen finishen we op een teleurstellende 17e plek, wat resulteert in een 11e plek over de beide wedstrijden.

 
Bovenstaande foto's zijn gemaakt door Wiep Wierda Fotografie, waarvoor dank.

Roekoe Polle Race 2015:

Zaterdag 17 en zondag 18 oktober:

De afsluiting van het seizoen (voor skûtsjes) is de Roekoepolle Race op het Sneekermeer en de poelen daar omheen.
Op zaterdag is het koud, een beetje mistig en bijna geen wind. De start wordt dan ook uitgesteld maar na ongeveer 15 minuten wordt er toch gestart.
We zijn net op tijd bij de startlijn en kunnen niet meer kiezen. Gekozen wordt voor een slag naar de noordkant van het meer, waar normaal gesproken meestal de meeste wind staat. Dat is nu helaas niet het geval en de schepen die de zuidelijke kant kiezen zijn met grote voorsprong als eerste bij de boei. Dit is niet meer in te halen en we finishen dan ook als 7e.

Bij de 2e start op zaterdag staat er meer wind. We hebben een super start en zijn als eerste weg. Het schip loopt hard en we kunnen de voorsprong vasthouden tot aan de finish, hoewel het zo nu en dan wel spannend is. Vooral in de voordewindse rakken lopen we minder hard dan de concurentie.
Klik hier voor een video van deze start (helemaal onderin 3e schip)

Op zondag regent het en het is opnieuw koud. We vragen ons af hoe we zo gek kunnen zijn om voor deze hobby te kiezen.
Er staat redelijk veel wind en onze start is opnieuw prima. Wel hebben we meer concurentie van andere skûtsjes om ons heen. Dit dwingt ons om een aantal keren achter elkaar te draaien, maar we komen toch als 1e bij de boei. Helaas moeten we ook nu voor de wind inleveren, met als gevolg dat we het Zwarte Wief voor ons moeten dulden. Deze is ook in de aandewindse rakken niet in te halen maar de strijd om de 2e plek winnen we van Sneek.

Het Zwarte Wief van Jaap Hofstee wordt eerste in het eindklassement met 7 punten. Wij hebben met een 7e, een 1e en een 2e plek in totaal 10 punten. Sneek heeft ook 10 punten, maar omdat wij in de laatste wedstrijd vóór Sneek eindigden zijn wij 2e en Sneek 3e geworden. Een super einde van een prachtig zeilseizoen.

   
                        Start 2 wedstrijd (foto Jaap Cuperus)                                                                  Vooraan!! (foto Jaap Cuperus)

Friese Hoek Race 2015:

Zaterdag 3 en zondag 4 oktober:

Traditioneel het 1e weekend van oktober wordt bij Lemmer de Friese Hoek Race gezeild voor skûtsjes en andere platbodems, vergelijkbaar met Lemmer Ahoy. Ook de te zeilen banen zijn gelijk en er wordt in beide gevallen zowel in de baai van Lemmer als daarbuiten gezeild. Voor het publiek op de wal niet echt leuk..
Nadat op zaterdag de ochtendmist is opgetrokken is het rustig en zonnig weer met de wind precies recht door de baai. Om die reden had de wedstrijdcommissie een op en neer baan gemaakt. Een heel lang aandewinds en een heel lang voordewinds rak derhalve.
We hebben een super start bij de "pin" en komen als eerste over de vaargeul richting hoge boei bij het strand. De wind is erg schifterig waardoor soms het ene schip en soms het andere schip een windvlaagje krijgt. Wij zijn hierin blijkbaar wat minder gelukkig dan onze achtervolgers, want we worden ingelopen door de Jonge Jasper. Deze loopt in het voordewindse rak verder bij ons vandaan en ook in het volgende aandewindse rak kunnen we hun niet terug pakken. Op weg naar de finish worden we ook nog door het Heerenveense skûtsje ingehaald, maar op de finishlijn pakken we hun terug en worden 2e op minder dan een halve meter voosprong. De wind is inmiddels bijna volledig gaan liggen.

s'Middags is er net genoeg wind om te starten. Onze start is niet echt goed. We liggen onder een antal andere skûtsjes en "uit armoede" draaien we maar en gaan over stuurboord richting polder. Helaas komen we daar steeds bakboord schepen tegen die voorrang hebben. Na een paar keer draaien raken we steeds verder achterop en we nemen ons voor om niet weer te draaien en desnoods maar achter de bakboord schepen langs te zeilen en de slag naar de polder af te maken. Dit pakt super goed uit en aan het eind van de volgende bakboordslag draaien we tegelijk met Sneek om de boei als 2e en 3e achter het Zwarte Wief. In het daarop volgende voordewindse rak passeren we sneek en lopen we langzaam uit op onze achtervolgers. Het Zwarte Wief is te ver weg om nog te kunnen pakken, maar de 2e plek kunnen we onbedreigd vasthouden tot de ingekorte finish. Opnieuw 2e dus en daarmee aan de leiding in het voorlopig klassement met 4 punten gevolgd door Heerenveen die 8 punten heeft en Joure met 9.

Op zondag is het mistig en die mist wil niet weg. Na ongeveer 3 uren uitstel besluit de wedstrijdcomissie om de wedstrijd definitief af te lasten. Die beslissing betekent voor ons dat we de Friese Hoek Race hebben gewonnen. Superrrrr!!!!!

      
          Altijd richting aangeven, ook op het water  (foto Tom Coehoorn)                          Eeuwige roem en een fles beerenburg (foto Jaap Kuperus)


                                                                                         Zeilen in de mist (foto Kirsten Buitenga)

IFKS 2015:

Zondag 9 augustus:

De ochtend na de prijsuitreiking en het feest. Het is tijd om alles op te ruimen op het volgschip en daarna afscheid te nemen van onze gastheer en gastvrouw Theunis en Margreet Hoekstra en hun vakantieschip AHOY. Het was super allemaal. Indien mogelijk volgend jaar maar weer.


Lemmer 2e dag:

Op de laatste dag van de IFKS hebben we afgesproken dat we om 10 uur met het nieuwe zeil gaan trainen. Het moet en kan beter dan het tot nu toe heeft laten zien. Na een paar rigoreuze aanpassingen aan de stroppen lijkt het er bij deze training op dat we meer snelheid en acceleratie vermogen hebben en we gaan met vertrouwen s'middags de wedstrijd in.
Deze wedstrijd begint met uitstel. De kleine A's zijn om 2 uur nog aan het zeilen en de wind is helemaal gedraaid, zodat de baan moet worden verplaatst.
Om 20 over 2 komt het eerste schot en 5 minuten later volgt de start. We starten bij de "pin" en zijn tegelijk met de Jonge Jasper weg, die daar ook start.
We kunnen harder en hoger dan hun en op een gegeven moment draaien ze weg. Na een paar honderd meter draaien wij ook en na nog een paar keer draaien zijn we als eerste bij de eerste boei.
We kunnen dit 1 ronde volhouden maar in de 2e ronde komen we in een windstil gebied terecht, terwijl onze achtervolgers wel wind hebben. Onze voorsprong van een 100 meter is weg en we komen als 3e om de boei. In het daarop volgende voordewindse rak halen we weer 1 plekje in en liggen nu dus 2e. Dit kunnen we vasthouden tot aan de finish. De vlag kan dus in de mast.
Achter ons is het een slagveld met aanvaringen en rode vlaggen met als gevolg dat verschillende skûtsjes starfpunten krijgen. Dit gooit het klassement nog al door elkaar met als resultaat dat we eindigen op de 5e plek in dit klassement. Zeer verrassend en dat maakt de matige resultaten van deze week toch nog goed en we sluiten dus af met een positief gevoel.

Hieronder een aantal foto's van de wedstrijden op Lemmer. De foto's zijn gemaakt door Tom Coehoorn, waarvoor dank!

   

 

 

Lemmer 1e dag:


Vandaag is het sponsordag. Een aantal sponsors is uitgenodigd om vanaf ons volgschip de wedstrijd te bekijken. Natuurlijk zijn we daardoor extra gedreven om een goede prestatie neer te zetten. Het weer is opnieuw schitterend dus ze kunnen heerlijk in het zonnetje genieten van de wedstrijd.

We hebben deze week iets met inhalen. Na een eerste massale valse start zijn wij ook bij de 2e start te vroeg over de lijn en kunnen opnieuw starten en achter aansluiten. Gelukkig geen Japanner op het startschip want anders waren we meteen al weg geweest.
Al bij de eerste boei hebben we een aantal ingehaald en het gaat op zich prima. Elke ronde halen we een paar in en we finishen als 8e. Niet geweldig, maar toch zijn we allemaal blij omdat we het gevoel weer terug hebben in het schip.
We staan op een gedeeld 10e plek in het klassement en kunnen in ieder geval niet meer degraderen.

Hieronder een impressie van de sponsordag aan boord van de AHOY.


Echtenerbrug/Tjeukemeer:

Het weer kan niet kapot deze week. Een hoge temperatuur en de zon er volop bij. Ideaal vakantieweer dus, behalve voor een zeiler, want die wil ook graag wind hebben en juist dat ontbrak om 2 uur vanmiddag. Uitstel van de start dus en dat uitstel duurde bijna een uur maar toen stond er voldoende wind om te starten. Deze start was opnieuw niet echt goed. Noodgedwongen draaien we zodra dat mogelijk is maar dit betekent dat we over stuurboord bij de boei aankomen en voorrang moeten geven aan alle over bakboord liggende schepen en dat is bijna de hele vloot. Achter aan sluiten dus.
Gaandeweg de wedstrijd haalt de wind aan en op een gegeven moment staat er een windkracht 5. Hierop hadden we niet gerekend en ons lichtweertuig zorgt er voor dat we behoorlijk scheef gaan. We kunnen voor de wind de lichtweerfok vlot omruilen voor de hardewindfok, maar dat gaat voor het grootzeil natuurlijk niet op. Op een zeker moment zijn we meer aan het overleven dan aan het hardzeilen.
Helaas betekent dit dat we achterin de vloot blijven en niet naar voren kunnen komen. We finishen uiteindelijk als 12e en staan nu 10e in het klassement. Een bittere teleurstelling want de verwachtingen waren vooraf hoog.

Sloten 5 augustus:

Opnieuw een prachtig dag, de zon schijnt, een lekkere temperatuur en opnieuw een windkrachtje 3.
We starten in het midden en helemaal niet slecht, maar het schip komt maar traag op gang. Dit heeft tot gevolg dat we als 9e om de eerste boei gaan. We moeten dus opnieuw beginnen met een inhaalrace, net als gisteren. Ook nu slaagt dat wonderwel goed. In het voordewindse rak pakken we de eerste en in het daarop volgende kruisrak pakken we nog eens 3 skûtsjes, zodat we bij de hoge boei op de 5e plek liggen en redelijk dicht bij de voorhoede.
Vlak na deze boei echter gaat de wind liggen en besluit de wedstrijdleidig om de wedstrijd af te korten bij de volgende boei. De eerste 2 zijn veilig en worden "afgeschoten" maar de skûtsjes daarachter schuiven allemaal in elkaar. Op een gegeven moment liggen we derde, maar doordat we onder de zeilen van anderen komen, vallen we stil en gaan uiteindelijk als 6e over de finish.
We staan nu, na 4 wedstrijden na aftrek van de slechtste wedstrijd, op de 6e plek, ruim 12 punten achter de nr.1

            
(Foto's Tom Coehoorn)  

Heeg 4 augustus:

Na een ochtend met veel regen klaart het tegen 2 uur op en wordt het droog. Er staat een mooie windkracht 3 en dus wordt het perfect zeilweer.
Er is achterop besloten dat we bij het startschip starten en we "schuifelen" een paar minuten vóór het startschot langzaam naar de boei bij het startschip. Er ligt een (anti) indringboei waar we niet boven of tegenaan mogen zeilen. Dit dreigt echter wel te gebeuren omdat een ander skûtsje ons dwingt omhoog te gaan. Er is maar 1 oplossing: draaien en opnieuw aansluiten bij de rest. Dit heeft tot gevolg dat we als 15e over de startlijn komen en dus gedwongen worden tot een inhaalrace.
Dat inhalen gaat voortreffelijk en aan het eind van de wedstrijd gaan we als 6e over de finish. Niet slecht, maar onvoldoende om een hoge postie in het klassement te bewerkstelligen. Morgen beter!

 
Concentratie achter op de Drie gebroeders (Foto Tom Coehoorn)

Stavoren 3 augustus:


De zon schijnt, het is 25 graden warm en er staat een mooie windkracht 3. Alle ingrediënten voor een prachtige zeildag zijn aanwezig. Voor het eerst hebben we het nieuwe zeil er op. De start is meteen goed en we zijn redelijk goed weg. We zien en voelen dat het loopt.
Bij de eerste boei zijn we 5e en we proberen naar voren te zeilen. Helaas ligt op plek 4 de Jonge Jasper en die heeft vanmiddag maar 1 doel: De Drie Gebroeders achter zich houden, ook al gaat dat ten koste van haar eigen positie. Als wij draaien doen zij dat ook en ook al gaan we iets sneller, we komen er eerst niet om heen. Pas in de laatste ronde lukt het ons toch om haar voorbij te komen maar door alle verdedigende acties van de Jonge Jasper had Eastermar ons ingehaald, zodat we op de 5e plek zijn gefinisht. Met enig leedvermaak zien we dat de Jonge Jasper pas
op de 8e plek finisht.
Het gevoel is goed, want het schip loopt super.
Hindelopen 1 augustus:


Na een uitstel van bijna 2 uren besloot de wedstrijdcommissie dat er toch gestart kon worden. Op dat moment kon het inderdaad, maar gedurende de wedstrijd draaide de wind meerdere malen en viel zo nu en dan volledig weg. Daardoor kon het zijn dat een skutsje op het ene moment eerst lag en later in de wedstrijd bijna laatst of andersom.
Onze start was prima, maar een gedwongen draai pakte totaal verkeerd uit, waardoor we achter in de vloot terecht kwamen. Hier kwamen we door bovengenoemde oorzaken niet meer vandaan. De wind, of het gebrek daaraan, zorgde er voor dat de wedstrijd één grote loterij werd waarbij wij het 15e lootje trokken. Helaas, alle trainingsinspanning en investeringen in materiaal worden door deze foute beslissing van de wedstrijdcommissie teniet gedaan. Maandag maar zien dat het op Stavoren beter gaat.


Wachten op wind bij Hindelopen.
(Foto Jaap Cuperus))

 
Túke Joekie bokaal Alegea ZWF 27 juni 2015:

Voor de eerste keer zijn we uitgenodigd om op de Aldegeaster Brekken mee te zeilen om de Túke Joekie Bokaal. Vanuit onze praam en eerdere skûtsje ervaring weten we dat het altijd gezellig is in het smûke Aldegea. We zijn dan ook graag ingegaan op deze uitnodiging. Er doen 8 skûtsjes mee.
Het waait stevig op "De Brek" en het grootzeil wordt gereefd. s'Ochtends worden er 2 wedstrijden gezeild en 'middags 3.
We doen het bij de eerste 2 wedstrijden niet slecht met een 4e en een 2e plek. Na de lunch is het harder gaan waaien en de jongens bij de schoten krijgen het zwaar. Het schip gaat regelmatig behoorlijk scheef waardoor de schoten moeten worden gevierd maar daarna ook weer moeten worden aangetrokken. Het loopt ook niet meer waardoor we achterin de vloot belanden met een 8e, een 7e en een 5e plek.
We eindigen uiteindelijk na 5 wedstrijden op de 5e plek. Een leerzame dag derhalve.

             

Lemmer Ahoy 2015:

We hebben het nieuwe zeil er op en het doel is om deze drie dagen te gebruiken om te trimmen, zodat we weten wat we met dit zeil wel of niet kunnen.

De eerste dag begint met heel weinig tot geen wind. De start is redelijk, maar het loopt niet en dan lijkt het of alles tegenzit. Skûtsjes om ons heen krijgen wind en wij niet of we krijgen geen gang en langzaamaan zakken we steeds verder terug naar de achterhoede. We finishen op de 23e plek en zijn blij dat de wedstrijd is afgelopen.

Na wat sleutelen aan de stroppen op naar de 2e wedstrijd. Het waait harder en het schip loopt nu stukken beter. De start is matig maar we halen steeds meer schepen in en bij de finish liggen we derde. Dit voelt beter dan vanmorgen.


(Foto Wiep Wierda)

De 2e dag staat er een windkrachtje 3 en de zon schijnt. Super zeilweer dus. Ook nu is er (uiteraard) weer gesleuteld aan de stroppen. We komen steeds dichterbij wat in de internationale zeilwereld "The sweet point" wordt genoemd. Het moment dat het schip precies doet wat je er van verwacht, snel en hoog zeilen en snel draaien/accelereren. Het maximale er uit halen dus.

Ook nu weer een matige start maar ook nu weer gaandeweg de wedstrijd naar voren scharrelen. Halverwege de wedstrijd hebben we een dikke aanvaring met (opnieuw) Walter de Vries en we worden bijna de pier op geduwd. Gelukkig loopt dat goed af en met een flinke deuk aan bakboordkant (!!!) zeilen we door. Op de finish liggen we 7e en we zijn opnieuw redelijk tevreden, maar het kan en moet nog beter.


(Foto Wiep Wierda)

De middagwedstrijd starten we heel goed, maar door windschiftingen komen we een paar keer slecht uit. Schepen die we hebben ingehaald komen hierdoor weer voor ons en halen we soms opnieuw in. Dit slaagt echter niet altijd, waardoor we als 12e vanaf de laatste boei naar de finish toe zeilen. Door een mooie slag naar de wal pakken we vlak voor de finsh toch nog Grou en Joure, zodat we als 10e over de finish gaan.

De derde dag waait het hard uit zuidwestelijke richting en er staan hoge golven op het water buiten de Lemster baai, waar altijd wordt gestart en ook een flink deel van de wedstrijd plaatsvindt. Hier zijn de skûtsjes niet voor gebouwd en de wedstrijdcommissie besluit dan ook terecht om alle wedstrijden af te blazen.

De balans kan worden opgemaakt. We liggen zonder aftrek van de slechtste wedstrijd 9e in het klassement, maar omdat we het slechte resultaat van de 1e wedstrijd mogen aftrekken zijn we in de einduitslag 5e en omdat er voor de skûtsjes 6 prijzen zijn, zitten we dus "in de prijzen". Super, en dat terwijl we dus nog steeds niet dat ideale punt hebben bereikt.(Met dank aan Wiep Wierda voor de foto's)


Skûtsjesilen Langweer 2015:

Op 18 en 19 april
was de eerste wedstrijd van het seizoen op de Langweerder Wielen. Het weer was zowel op zaterdag als op zondag prachtig met op zaterdag een windkrachtje 3 á 4 en op zondag zeer variabel 1 á 2.
Bij de eerste wedstrijd op zaterdag kwamen we redelijk uit de start en waren bij de eerste boei 5e. Vervolgens startten we een geweldige inhaalrace waardoor we een uur later vlak achter de nummer één (Eelkje 2) over de finish gingen.

Bij de start van de 2e wedstrijd waren een aantal schepen te vroeg was gestart. Door het onduidelijke sein hiervoor werd bij ons aan boord gedacht dat het algeheel vals was. Hierdoor hebben we een paar plekjes verloren. Ook liep het schip wat minder dan in de ochtendwedstrijd waardoor we niet konden herhalen wat bij de ochtendwedstrijd wel kon. We bleven hangen op de 5e plek. Uiteindelijk zijn we 4e geworden omdat de nummer 1 te vroeg was gestart. We hebben dus na 2 wedstrijden 6 punten en daarmee gedeeld 2e en dus zitten we in de "grote finale".

Op zondagmiddag is het een stuk rustiger. Weinig wind en zeer variabel. We ondervinden dat tijdens de start. Eigenlijk hebben we de mooiste start van de vloot, maar we zien al gauw dat 3 skûtsjes die achter ons door de startlijn varen een heel andere wind hebben en een stuk hoger kunnen.
We komen dan ook als 4e om de eerste boei en de eerste drie zijn al een eind weg.
De wind blijft variëren en het schip loopt als een trein. We lopen dan ook gaandeweg in op de eerste drie. Na de onderste boei komen we weer in een kruisrak en daar slaan we onze slag. Door een bakboordslag blijven we wind in de zeilen houden, terwijl de andere drie in een stuurboordslag geen wind hebben. Het gevolg is dat we als eerste de hoge boei ronden met een grote voorsprong op de rest.
Door daarna steeds de goede keuzes te maken kunnen we deze voorsprong steeds verder uitbouwen en na anderhalf uur zeilen hebben we op de finish een voorsprong van ruim 10 minuten op de nummer twee, Jelle Talsma.

Dankzij deze eerste plaats worden we klassementswinnaar. Een geweldig resultaat en een super begin van het seizoen. Klik hier voor een video van Jan Buitinga over deze wedstrijd.

 

Op de foto v.l.n.r. Tony Brundel (3e plaats), Arend Wisse en Jelle Talsma (2e plaats). Met dank aan Jaap Cuperus voor de foto.

Roekepóle race 2014:


De laatste wedstrijd van het seizoen, de Roekepóle race op en rond het Sneekermeer. Zowel op zaterdag als op zondag harde wind, zodat we mooi kunnen sleutelen aan het schip om ook met harde wind mee te kunnen doen.
Dat sleutelen gaat niet onverdienstelijk, want na 3 wedstrijden en een 7e, 3e en 8e plek blijkt toch dat we als 4e zijn geëindigd en als beste IFKS er.
Met op zaterdag 1 rif en op zondag 2 zeilt het schip beter  en ondanks minder vierkante meters doen toch we mee met de toppers.

Het seizoen is hiermee beëindigd en we kunnen zeer tevreden terug kijken op het eerste jaar van de Drie Gebroeders!

 
(Foto Wiep Wierda)

Friese Hoek Race 2014.

Het eerste weekend van oktober is al sinds 2004 het weekend waarin de Friese Hoek Race wordt verzeildde opvolger van de bolkoppenrace.De windvoorspelling was voor beide dagen een windkracht rond 3 á 4 bf. met op zaterdag zon en op zondag bewolking. Super zeilweer dus en eigenlijk hadden alle skûtsjes hier moeten zijn. Helaas was dat niet zo, maar verdeeld over 3 klassen waren toch nog 32 skûtsjes naar Lemmer gekomen.Met een 5e, 6e, 2e en een 6e plek verzamelden we 19 punten, waarmee we 3e in het eindklassement waren. De 2e wedstrijd op zaterdag hebben we een tijdje op de eerste plek gelegen, maar nadat de wind aanhaalde tot ongeveer 5 verloren we heel snel onze voorsprong en zakten we af naar de 6e plek. Dit probleem hadden we in de IFKS week ook al en we zullen opnieuw moeten sleutelen om dit op te lossen.
Klik hier voor de gehele uitslag.

            

   

IFKS 2014


Lemmer 2


Niet gezeild vandaag en dus zijn we 3e geworden in het eindklassement!!!. Super, uiteraard gehoopt, maar niet verwacht en dat terwijl we maar 6 weken hebben getraind en het schip nog niet optimaal hebben kunnen uittrimmen. Vooral met harde wind moeten we (nog) beter worden, maar we staan op het podium en hebben alvast ons visitekaartje afgegeven voor volgend jaar.

     

Lemmer 1

Vandaag konden we onze eerste plek in het klassement niet vasthouden. Na een matige start was ook de snelheid van het skûtsje niet zoals gisteren. We denken dat de toch wat hardere wind in combinatie met het oude grootzeil de oorzaak is. Uiteindelijk als 8e afgeschoten. We staan nu 3e in het klassement.Morgen maar zien of we de snelheid terug kunnen krijgen. Onze doelstelling: "het linker rijtje" zullen we zeker halen maar mogelijk zit er nog een ereplaatsje in


                

Echtenerbrug:

Bij het inzeilen was het al duidelijk, het schip "loopt" en meteen uit de perfecte start, helemaal onderin, blijkt dat ook. We schieten weg en gaan harder en hoger dan wie dan ook en zijn dan ook als eerste bij de bovenwindse boei. Dit blijven we tot aan de finish bijna 2 uur later.
Wel komt Michiel Kalsbeek in de 4e ronde dichterbij, maar wanneer we bij de laatste ronde kiezen voor dezelfde slag als die hij daarvoor deed, lopen we weer uit en gaan uiteindelijk over de finish met een voorsprong van enkele minuten.
We staan nu, met nog 2 wedstrijden te gaan, bovenaan in het klassement. De spanning loopt op.

       
(Foto's Wiep Wierda)

Sloten

Vandaag een wedstrijd om niet snel te vergeten. Vlak voor de start krijgen we buiten onze schuld een dikke aanvaring met een ander skûtsje. Het gevolg: ons bemanningslid Iwan met een hoofdwond door de EHBO afgevoerd en een dikke deuk in het schip. Gelukkig valt achteraf de hoofdwond mee en zijn er geen blijvende gevolgen. Even consternatie aan boord bij ons, maar gelukkig kunnen we door zeilen. Onze start is verknoeid maar we doen ons best en finishen uiteindelijk als 6e.
We staan nog 3e in het klassement en alles is nog mogelijk.

Heeg:

Weinig wind vandaag en schifterig. De start wordt uitgesteld omdat de wind te veel varieert. Pas om ongeveer half drie wordt gestart.
We komen goed weg en liggen al vrij snel boven de rest van de vloot. Een stuurboordslag blijkt niet goed uit te pakken en de schepen die de bakboordslag hebben afgemaakt zijn als eerste bij de bovenste boei. Wij sluiten aan als 5e en gaan in de achtervolging. Stapje voor stapje komen we dichterbij en na een uur zeilen liggen we 3e. Dit lijkt voor vandaag het maximaal haalbare, maar een paar honderd meter voor de finish moeten de 2 voor ons een extra slag maken. Wij moeten dit ook, maar veel later waardoor we over bakboord varend de andere twee weer tegenkomen, die nu over stuurboord liggen. Omdat wij voorrang hebben moeten zij voor ons draaien en kunnen wij vervolgens onbedreigd als eerste naar de finish zeilen.
Eerste dus en een prachtige sportieve revanche op de waardeloze uitslag van gisteren. Kijk HIER voor een filmje met de finish.

     


Stavoren:

Over het zeilen vandaag is weinig positiefs te melden.  Na een eerste massaal valse start (wij niet!), blijkt dat wij bij de 2e start wel te vroeg waren.
Omdat de op het palaver al aangekondigde U-vlag op het startschip hangt, betekent dit dat we zijn gediskwalificeerd, samen met nog 4 skûtsjes.
Morgen beter.

Hindelopen:


Na alle arbeid om het skûtsje te verlengen en te restaureren en na alle trainingsuren, hebben we met spanning uitgekeken naar de eerste wedstrijd.
Onze start is prima, we komen goed weg en "knijpen" boven en voorbij Sikke Heerschop, die in eerste instantie naast en boven ons ligt.
In een hele lange stuurboordslag op naar de eerste boei. We moeten ruimte geven aan 3 bakboord schepen en sluiten dus als 4e aan. Vervolgens 2x een half/ruimwinds rak en dan weer omhoog. Bij de volgende boei liggen we 1e, het gaat dus super. Helaas kunnen we dit in het voordewindse rak niet vasthouden en we gaan als 2e het volgende rak in achter Froukje Osinga. Hier treffen we het niet met de wind, maar Sikke Heerschop, die voor een andere slag heeft gekozen, treft het daarentegen wel en neemt de 1e plek over van Froukje. Wij liggen nu 3e en blijven dit, ondanks een aanval van Jelle Talsma, tot de finish, die er vrij vroeg in ligt vanwege slecht weer dreiging.
We zijn super tevreden met deze 3e plek en met het goede gevoel dat het schip "rint". Veel vertrouwen dus voor maandag op Stavoren.

   

Lemmer Ahoy 2014.


We hebben over 3 dagen 5 wedstrijden gezeild met alle soorten wind.Hard op de eerste dag, heel weinig tot windstil op de 2e en een mooie bries op de 3e dag. Het resultaat kon beter, maar we hebben wel veel geleerd deze dagen.
De eerste dag met harde wind hebben we ondervonden dat het schip erg scheef kan. Dit had voor ons meer met overleven dan met wedstrijdzeilen te maken. Met een 16e en 17e plek (van de 28 deelnemers) konder we overigens nog niet eens ontevreden zijn.
De 2e dag begon met uitstel vanwege geen of te sterk van richting wisselende wind. Uiteindelijk toch gestart, maar achteraf blijkt dat we te vroeg waren. Strafpunten dus, maar het loopt ook niet. We eindigen ergens in de achterhoede en de strafpunten doen dus geen pijn omdat we deze wedstrijd als slechtste mogen aftrekken. Vanwege het finish tijdstip (± 14.00 uur) geen 2e wedstrijd vandaag.
De 3e dag met een mooie bries beginnen we de 1e wedstrijd met een hele slechte start en dit verlies halen we niet meer in. Het schip begint steeds beter te lopen, nadat we opnieuw wat aan het sleutelen zijn geweest, maar het is nog steeds niet super. Vooral het "aanspringen" is slecht en vooral wanneer de wind even afflauwt lijkt het alsof de rem er op gaat. We komen 2x in een gribus van schepen te liggen waarbij ook de B-klassers er nog tussen komen en verliezen ook daardoor heel veel plekken. Uiteindelijk worden we 21e.
De 2e wedstrijd gaat beter. We zijn goed weg uit de start en zitten mee voorin. De eerste echte wedstrijd waarbij we strijden met verschillende gerenommeerde SKS schepen zoals Lemmer, Woudsend en Joure. We worden op de finish nog gepasseerd door Joure waardoor we 14e worden.
In het eindklassement zijn we gedeeld 19e geworden, maar dit resultaat is minder belangrijk dan het gevoel dat we met dit schip uiteindelijk met de top mee kunnen doen, maar zo ver zijn we nu nog niet.

Hieronder een paar foto's van de Drie Gebroeders bij Lemmer Ahoy met dank aan Tom Coehoorn voor de schitterende 1e foto en natuurlijk Anita voor de 2e..

 
ZEILAGENDA 2014

12 apr - Skutsjesilen Langwar
13 apr - Skutsjesilen Langwar
29 mei - Lemmer Ahoy
30 mei - Lemmer Ahoy
31 mei - Lemmer-Ahoy
14 jun - Slach om Heeg
15 jun - Slach om Heeg
21 jun - Skutsjesilen yn'e Wâlden
22 jun - Skutsjesilen yn'e Walden
02 aug - IFKS 2014 - Hindeloopen
04 aug - IFKS 2014 - Stavoren
05 aug - IFKS 2014 - Heeg
06 aug - IFKS 2014- Sloten
07 aug - IFKS 2014 - Echtenerbrug
08 aug - IFKS 2014 - Lemmer
09 aug - IFKS 2014 - Lemmer
04 okt - Friese Hoek Race
05 okt - Friese Hoek Race
11 okt - IFKS 2014 - Slotwedstrijd
18 okt - Roekoepôle Race - Sneek
19 okt - Roekoepole-race Sneek