Al weer een paar maanden geleden is er een leuk artikel gepubliceerd door Sa! over de ver-/aankoop van het Skûtsje! Hierin wordt onder andere uitgelegd dat Stichting Gordykster Skûtsje De Drie Gebroeders de nieuwe eigenaar is, wie de nieuwe schipper en bemanning is, en dat De Drie Gebroeders blijft behouden voor Gorredijk!

DOOR: AREND WANINGE

Het Gordykster skûtsje De Drie Gebroeders vaart vanaf dit seizoen onder leiding van schipper Aeger van der Hoeff, samen met de oud-bemanning van het skûtsje de Emanuel.Afgelopen weekend bracht Omrop Fryslân nieuws over de verkoop van De Drie Gebroeders. Volgens voorzitter Wouter Zijlmans klopt dat niet helemaal. Het klopt wel dat de stichting die eigenaar is van het Gordykster skûtsje andere financiers krijgt, maar De Drie Gebroeders blijft behouden voor Gorredijk.De organisatie van De Drie Gebroeders is er inmiddels ook in geslaagd een nieuwe schipper met bemanning te vinden. Dat was nodig omdat schipper Harmen Brouwer na de afgelopen zomer aankondigde van De Drie Gebroeders over te stappen naar het SKS-skûtsje van Langweer. Hij neemt een deel van de bemanning mee.De nieuwe schipper is Aeger van der Hoeff. Hij was de afgelopen acht jaar bemanningslid van De Emanuel van Merijn Olsthoorn, afgelopen jaar elfde in het A-klassement van de IFKS. De nieuwe bemanning van De Drie Gebroeders bestaat voor een belangrijk deel uit oud-instructeurs van zeilschool ’t Vossenhol, de oudste zeilschool van Nederland in Warmond. De link met de zeilschool zorgt voor een continue aanwas van volleerde zeilers waarmee volgens Zijlmans de deelname in de IFKS op lange termijn is gewaarborgd.

Aeger van der Hoeff: “Naast dat De Drie Gebroeders in potentie een bloedsnel schip is, was het aanblijven van Wouter Zijlmans bij de organisatie voor ons van doorslaggevend belang voor deze stap. Het bestendigt niet alleen de relatie van de Drie Gebroeders met Gorredijk maar toont ook zijn vertrouwen in ons als team.”

Wouter Zijlmans: “Aeger heeft zich voor meerdere jaren verbonden. Dat was voor ons van groot belang om ja te zeggen. Met de historische turfroute Gorredijk – Amsterdam heeft de verbintenis tussen de bemanning uit de randstad en het Gorredijks gevlagde skûtsje bovendien een symbolische waarde. Zo blijft het zichtbaar voor ’t dorp, precies zoals de initiatiefnemers en oud-bemanning het ooit hebben bedoeld.”

Tags:

Comments are closed